Düşmanın Polatlı’ya kadar geldiği günlerde düzenlenen “1. Maarif Kongresi” ve Atatürk’ün büyük bir titizlikle kongreye katılıp notlar alarak tebliğleri dinlemesi hasebiyle de önemini açıkça ortaya koymuştur. Aslında Atatürk ve onun izinde yürüyen Türk münevveri, mütefekkiri, üniversitesi, öğretmeni, müdürü ve müfettişi olmak üzere 1923 yılında Türk Devleti’nin geçeceği yeni yönetim biçiminin ardından toplumsal kalkınmanın kilidinin eğitimde olduğunun bilincinin en açık göstergesidir. 15 Temmuz 1921 tarihinde başlayan 1. Maarif Kongresi, 1923 yılından sonra başlayacak toplumsal dönüşüm ve muasır medeniyet yolunda atılacak adımların eğitim alanında kozasının örüldüğü bir toplantı olarak Türk tarihinde önemli yer tutan kengeş ve istişarenin vücut bulmuş halidir. Farklı bir katılımla da olsa bunu 1923’ten itibaren takip eden Heyet-i İlmiye toplantıları 1926 ya kadar devam etmiş. 1939’dan 2014’e kadar yapılan Milli Eğitim Şuraları da Türk Eğitim için önemli çalışmalar yapmıştır. Fakat 1. Maarif Kongresi o dönem eğitimin durumu ve toplumsal ihtiyaçlar adına kapsamlı bir değerlendirme yapan ve genç Cumhuriyet’e bir yol haritası çizen bir organizasyon olarak hatırlanması ve ihya edilmesi gereken bir toplantıdır.
Cumhuriyet’in 100. Yılında ve yeni Türk asrında devlet ve millet olarak hedeflediğimiz noktalara ulaşabilmenin yolunun da insan kaynağımızı doğru yönlendirmek ve eğitmekten geçtiği hepimizin malumudur. Türk Eğitim-Sen olarak her durum ve şartta Türk milletinden yana taraf olma düsturumuza uygun olarak 29 Ekim 1923, Türkiye Cumhuriyetinin 100. Yılı olan 2023’e bir hazırlık bir yol haritası belirlemek amacıyla 13-18 Temmuz 2021 yılında Ankara’da aynı ruh ve heyecanla 2. Maarif Kongresi’nin düzenlemeyi hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem, Türk Eğitiminin ihtiyaçları ile küresel ve bölgesel gelişmeler dâhilinde 2023 yılından sonra başlayacak Türk Asrının gereği olan eğitimli insan hedefinin nasıl yakalanacağına dair bir yol haritası hazırlamayı ve öneri sunmayı amaçlamaktayız. Bu kongrede hem geçmiş kongreye katılanlar ve onların eserleri vasıtası ile o günün şartlarına göre muazzam bir organizasyonun hatırlanması hem de 2023’e doğru devletimize ve milletimize hizmet yolunda Türk tarihine bir not düşmeyi amaçlamaktayız.
Bu kapsamda Türkiye genelinde eğitim ile ilgili çalışmalar yapan, Türk eğitim sistemi ve tarihi üzerine eserler hazırlayan; akademisyen, araştırmacı, sanatkâr ve mütefekkirleri; eğitimin uygulama alanı olan okullarda çalışan, Türk Eğitimi’nin gelişmesi için söyleyecek sözüm var diyen; öğretmen, idareci ve eğitim yöneticilerini; ilçe, il ve ardından Ankara’da gerçekleştirilecek kongremize katılmaya davet ediyoruz.
13-18 Temmuz 2021 tarihinde Ankara’da buluşmak üzere
Saygılarımla…
Talip GEYLAN
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı
Kongre Düzenleme Kurulu Adına